Ако Бойко Борисов каже „да" на Владимир Путин за проекта Белене, това означава България да предприеме исторически геополитически завой към Русия, който ще ни коства разходи от 27 млрд. евро в следващите 15-19 години.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов, опитвайки се да прогнозира какво ще е решението за Белене. Според Костов този вариант е най-малко вероятен.

Вторият вариант е Путин да се откаже от твърдия си срок - 31 март, да бъде по-малко мъжествен и срокът да бъде удължен с 2-3 месеца, каза Костов. Този вариант според него означава продължение на "Агонията Белене".
„Агония, защото ще продължи търсенето на несъществуващ инвеститор", поясни Костов. Той подчерта, че всички участници в проектната компания за изграждане на АЕЦ „Белене" са сериозни имена и няма никой, който да желае да стане инвеститор по руски проект.

Има и трети вариант и той, по мнението на Костов, е най-добрият - връщане към проекта от 1991 г., провален от правителството на Симеон - площадката в Белене да стане паро-газова централа. Това, ако се случи, е връщане в пространството на Северноатлантическата общност и Европейския съюз; това ще е голям успех и за ДСБ и Синята коалиция, подчерта Костов.

Помолен да коментира кой от последните два варианта е по-реалистичен, Костов каза, че не може да прецени, тъй като слабо познава Путин. На уточняващ журналистически въпрос - да опита да прогнозира доколкото познава Борисов, Костов отговори с мнението, че едва ли някой може да предрече действията на Борисов.

Припомняме, вчера премиерът Борисов съобщи, че ще информира руския си колега Владимир Путин какво е решило българското правителство за проекта за АЕЦ „Белене". Това трябваше да стане в телефонен разговор между двамата в 10.30 часа. До момента няма информация дали се е провел такъв разговор и какво е съобщил Борисов на Путин.

Костов коментира и темата за Сребърния фонд.
Не трябва да се пипа Сребърния фонд, категоричен е Иван Костов. Сребърният фонд е с качеството на гаранция за кредитния рейтинг на страната, защото е част от фискалния резерв и всяко вземане на средства от Сребърния фонд би било подкопаване на кредитния рейтинг, подчерта Костов и добави, че това го знаят и в Министерството на финансите.

Според Иван Костов има друг печеливш ход за финансиране на дефицита или за плащане на облигациите. Възможно е Министерството на финансите да предприеме рефинансиране на дълга - на еврооблигациите, пуснати от Милен Велчев чрез излизане на откритите пазари и това е правилната посока, заяви Костов. Той е категоричен, че България може да излезе на пазарите, тъй като не е в тежко състояние, а има относително нисък размер на външния дълг спрямо брутния вътрешен продукт.

Относно темата за монополите Костов заяви, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да разруши картела и това да бъде усетено по цените.

КЗК трябва да се произнесе и по разследването на „Лукойл", добави Костов и подчерта, че там има злоупотреби. Имаше опит да бъдат застрашени доставките на авиационно гориво, което щеше да навреди на авиокомпаниите, посочи Костов.

Помолен да коментира създаването на т.нар. „Атака 2" - Национал-демократична партия дали не е инсценирано от ГЕРБ и дали тя няма да им е бъдещ коалиционен партньор, Костов зави категорично: „НДМП няма да бъде един от възможните коалиционни партньори". За случващото се с бившата „Атака" Костов каза, че не е най-информирания и компетентния и че не счита, че е негова работа да коментира.