Българският премиер Бойко Борисов рискува да отблъсне избирателите, които го издигнаха във властта миналата година заради многобройни отстъпления относно обещани реформи на неефективните държавни услуги, съобщава Ройтерс в кореспонденция от София.

Дясноцентристката партия на Борисов ГЕРБ дойде на власт през юли 2009 г. с обещание за цялостно реформиране на остарелите пенсионна и здравна система, но отстъпи още при най-малките протести и може да бъде наказан за бездействието си на изборите догодина, отбелязва Ройтерс.

Три години след като се присъедини към Европейския съюз България остава най-бедната държава членка и подкрепата за ГЕРБ намалява, тя се понижи до 28% този месец спрямо 40% на изборите миналата година заради безпокойството на традиционно десните избиратели от липсата на напредък в реформите.

Анализатори твърдят, че България може да се надява да намали пропастта в конкурентноспособността с партньорите си от ЕС, само ако предприеме големи реформи за намаляване на безработицата, увеличаване на производителността на труда и справяне със застаряващото си работещо население.

Много избиратели не са особено впечатлени от колебливостта на Борисов и може да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ на президентските и местните избори догодина, въпреки че България избегна големите демонстрации като в съседните Гърция и Румъния, посочва агенцията.