Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да подпомогне България и други държави в региона, за да бъдат избегнати негативни последствия върху банковите им системи заради кризата в Гърция, пише „Блумбърг".

ЕЦБ ще предложи евро на банките в региона срещу обезпечение.

Страните от Източна Европа са изложени на риск заради връзките си в много сфери с Гърция, като гръцките банки съставляват около една трета от българския банков пазар, отбелязва „Блумбърг".

България и банковата й система са във фокуса на мерките на Европейския съюз, който иска да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона, твърдят запознати източници. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с матуритет през 2024 г. се повиши с 25 пункта тази седмица, до 2.61%.

Българският лев е с курс, прикрепен към този на еврото, но румънската лея поевтиня с 0.7% към единната валута тази седмица. Преговорите между румънското правителство и ЕС за отдаване на предпазен заем се провалиха миналия месец, което означава, че заплахата от разрастване на гръцката криза ще нарасне след като настоящия пакет изтече през септември.

Вследствие на възможните ефекти от гръцката криза върху еврозоната, полската злота също поевтиня с 0.5%, а унгарския форинт - с 0.6%.

Четирите най-големи гръцки банки имат дъщерни фирми в България и Румъния - Рiraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Alpha Bank държат 28% от пазара в България и 12% от румънския пазар, напомня "Блумбърг".