Зърнопроизводители от Старозагорско блокираха изхода за автомагистрала "Тракия".

Полицията е задържала председателя на асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов заради блокирането на пътя от протестиращите фермери днес, съобщи БНР.

Сред исканията, изложени в декларацията до отговорните институции се открояват тези за държавните субсидии за националните доплащания - 147 милиона за тази година и 378 милиона да се заложат в бюджета за следващата година.

Започна протестното шествие на зърнопроизводителите от и в Бургаски регион. Около 80 трактори и над 150 души се събраха на старата зеленчукова борса, съобщи БТВ.

Земеделците искат оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов заради думите му, че земеделието е свръхсубсидирано, при условие, че и досега производителите не са получили прословутите 5 лева национални доплащания на декар.

Земеделците се оплакаха също така и от ниската изкупна цена на пшеницата, слънчогледа и царевицата. Те казаха, че зърното залежава в складовете и единственото, което може да ги спаси е продукцията им да бъде изкупена на поносими цени.

200 кг. пшеница изсипаха пред общината във Велико Търново протестиращи земеделци от региона.

„В момента се изсипва пшеница, българска пшеница, качествена пшеница. Това е жива трагедия, но ние се принуждаваме да изсипем тая пшеница в протест, да може да се чуе нашият земеделски глас. Защото от 1 кило пшеница се прави един кг хляб, а в момента пшеницата е 20 ст., а хлябът -  1 лв."

Това е геноцид спрямо земеделието, обявиха земеделците, цитирани от БНР. Те обвиниха управляващите, че никой не мисли за тях, а те не искат нищо повече, от колкото да нахранят семействата си.

Протести ще има във Врачанско, Сливен, Ловеч, Попово, Търговище, Русе,  и Пловдив.

Протестът утре ще се пренесе в София, където представителни групи ще се срещнат с парламентарни представители.