За поредна година болни от Паркинсон у нас остават без съвременно лечение, защото Здравната каса отказва да го заплаща. За това сигнализираха лекари и пациенти, цитирани от "Дарик", по време на кръгла маса в столицата, като уточниха, че става дума за операция чрез дълбока мозъчна стимулация. Такава се извършва у нас и оказва положителен ефект върху състоянието на болния.

За да си я позволи обаче, той трябва да извади от джоба си 40 000 лева.

„Като председател на Сдружение „За достоен живот на болните от Паркинсон в България" мисля да подам в съда молба да бъде сменено името на сдружението и то да бъде „За достойна смърт на болните от Паркинсон в България", защото то се видя, че за нас живот няма в собствената ни държава. Това дали касата ще плати или някой друг, засега плащаме ние, болните", възмути се Васил Настев, който представлява пациентите с Паркинсон в България.

„Ако не ги е срам и от Касата, и от Министерството, и от други инстанции, от които зависи, нека да продължават в същия дух. Наистина сме едни човекоподобни човечета в определени случаи. Точно това искам да апелирам. Нека да бъдем човечета, но да не сме човекоподобни, защото подобието на човека е нещо не много лицеприятно", допълни още Настев.

В близките дни Парламентарната здравна комисия ще изготви мотивирано предложение до министъра на здрвеоапзването, в което ще се настоява да бъде направена оценка на дейността в областта на Дълбоката мозъчна стимулация при пациенти с резистентна и тежко протичаща Паркинсонова болест. Това заяви на свой ред зам.председателят на комисията по здравеоазване към Народното събрание проф. Георги Кючуков.

В дискусията взеха участие още председателят на надзорния съвет на НЗОК Петко Кенанов, главният съкретар на БЛС д-р Димитър Ленков, както и екипът на УМБАЛ „Свети Иван Рилски"- д-р Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски и дикректорът на болницата Д-р Дечо Дечев.

„Ще настояваме да бъде направена фармако-икономически анализ на лекарственото лечение на тези болни и след като бъдат доказани медицинския и икономическия ефект от Дълбоката мозъчна стимулация, да бъде преразгледан подходът към тази група болни", допълни още проф.Кючуков.

До момента в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" по този метод  успешно са оперирани 18 пациенти, които обаче сами заплащат медицинското изделие - „система за Дълбока мозъчна стимулация". Същевременно НЗОК изпраща за същата терапия пациенти в чужбина на цена 2 до 3 пъти по-скъпа, отколкото в е България. Тридесет пациенти очакват решението на Касата за това къде разходът за лечението им ще бъде покрит - у нас или в чужбина.

По медицински данни, базиращи се на оперираните до този момент български пациенти, състоянието им се подобрява между 60 и 70%, а лекарстваената им терапия намалява между 40 и 60%.

Около 12 000 са болните от болестта на Паркинсон в България , около 5% от тях са с резистентна форма на заболяването. Лекарственото им лечение, което е без особен ефект, е на стойност около 70 000 лв. годишно. В същото време една интервенция по метода на дълбоката мозъчна стимулация струва около 40 000 лв. и има дълготраен положителен ефект, по мнение на специалисти.

В понеделник 02 Февруари  Конфедерация защита на здравето ще внесе писмо за преразглеждане финансирането на тази терапия у нас. Вече има пациенти, които съдят НЗОК, сезирана е и прокуратурата за неправомерно изтичане на средства извън България.