Сътрудничество на София с Женева в областта на сигурността и информационните технологии обсъдиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и колегата й Пиер Моде.

Набелязаните мерки за обща работа включват обучение на общинските полицаи на София в Женева, разширяване на състава и функциите на столичната общинска полиция по модела на женевската и други. Целта е да се повиши сигурността.

Столичният градоначалник отбеляза, че кметът на Женева е избран за втори мандат и че контактите с него са още от времето, когато кмет на София беше Бойко Борисов.

За изтеклите две години и половина партньорството между София и Женева има конкретни резултати, подчерта още Фандъкова и допълни, че критериите за контрол на чистотата са заимствани от Женева.

В резултат на сътрудничеството в поддържането на зелената система Столична община създаде общинско предприятие за поддържане на паркове и градини, похвали се кметът на София. По примера на Женева в българската столица ще бъдат назначени управители на парковете, обяви тя.

Като друг пример за заимстване на опита на Женева в Столична община Фандъкова посочи промените в наредбата за „тротоарното право". Според тях всеки търговски обект има маркирана с жълти линии площ, а собствениците са задължени да поставят на видно място схемата на обекта.

Цветният герб в София също е заимстван от швейцарците, стана ясно от думите на Фандъкова.

От своя страна Пиер Моде каза, че е впечатлен от динамичното развитие на София.

Той съобщи, че в Женева действа система, основаваща се на електрониката и всеки гражданин, разполагащ с мобилен телефон, може да сигнализира за каквито и да е било аномалии в града.

Като пример Моде посочи хипотетични случаи на обърнат контейнер, изкривен пътен знак и други. По този начин общинските органи могат да се намесят бързо, изтъкна кметът на Женева и обясни - разчитаме гражданите да са действащ фактор  в опазването на чистотата и имуществото на града.