5% са задържаните като буфер средства в бюджетите на всички министерства и институции у нас. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ Корнелия Нинова. По думите й сумата, на която възлизат тези буфери, е 500 млн.лв. и ще се настоява парите за подпомагане на хората в Мизия да дойдат от там.

Всички българи трябва да сме заедно сега, за да помогнем на бедстващите в Мизия, а институциите да се погрижат за гражданите си. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ Корнелия Нинова.

Депутатите от ГЕРБ да не политиканстват на гърба на трагедията на тези хора, призова Нинова. Тя сподели, че в нощта, в която е била там, е чула коментари, че хората не ги интересува кой от коя политическа сила е. Според тях всички са отговорни и местните очакват помощ от всички.

"Приказки от сорта, че ние сме управлявали една година и тази трагедия е резултатът, категорично не приемам и хората не го приемат. Те не им помагат. Хората искат да сме до тях и да им помогнем. Тези хора са българи и трябва да се грижим за тях", категорична беше червената депутатка.

И правителството, и народните представители в НС ще работят в оставащите от мандата дни, категорична е Нинова. Според нея мястото на депутатите е именно по регионите, при хората, защото ако не е на място, човек няма как да помогне. Затова и тя самата отишла в Мизия.

Според Нинова информацията относно причината за потопа е разнопосочна, затова трябва да се направи абсолютно обективна и неполитическа оценка на случилото се, без политиканстване върху трагедията на хората. Тя беше категорична, че ако има злоупотреби, трябва да има наказание. Според нея не може за 4-5 път да се дави държавата и хората и ако има виновни за това, те да не си понесат отговорността.

Относно политическата тема на деня - актуализацията на държавния бюджет, Нинова подчерта, че БСП запазва позицията си по отношение на държавния бюджет. "За бюджета на НЗОК ще гласуваме допълнителни средства в размер на 225 млн. лв. Между първо и второ четене сме направили предложение чрез преходни и заключителни разпоредби на този закон, тази промяна да бъде отразена в държавния бюджет за допълнителен трансфер" обясни Нинова.

Средствата за подпомагане на хората в Мизия, не зависят от актуализацията на бюджета, заяви тя и допълни, че ще се настоява правителството да поиска средства от европейския фонд "Солидарност" в оставащото си време. Нинова се надява, че служебният кабинет ще продължи тези стъпки.

Трябва да се гарантират средствата от буферите в националния бюджет и да се настоява веднага да се пусне писмо до ЕС в последните работни дни на парламента. Нинова изрази надежда, че и Кристалина Георгиева, като български комисар по бедствия и аварии, ще влезе този път със сила в ролята си и в служебните си ангажименти и ще помогне, като ускори процеса по отпускане на средства.

"Искам да благодаря на едни хора, които не ги знаем и не им знаем имената - на Мирослав от Мизия, който със собствената си фадрома проби дигата с риск за живота си, на онези момчета от главна дирекция, които стотици пъти влизаха в тъмната нощ в бушуваща вода, за да спасяват хората, на онова момче от Главна дирекция, което пострада при тези опити да спасява други хора, и неизвестни момчета, които си рискуваха живота, за да помагат на други. Те са истинските герои", подчерта още Корнелия Нинова.