Турски войници могат да бъдат използвани в помощ създаването на зона за сигурност в Сирия, ако има международно споразумение за създаване на такъв район за бежанци, които бягат от „Ислямска държава".

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс.

До момента Турция отказва пряко участие във водената от САЩ международна коалиция срещу ислямистите, но официални представители заявиха по-рано тази седмица, че Ердоган преговаря каква може да бъде турската роля.

„Логиката да се предполага, че Турция няма да заеме военна позиция е грешна", каза Ердоган в интервю за турския вестник Hurriyet на връщане от Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН.

Ердоган подчерта, че се водят преговори да се реши как и кои държави да участват във въздушните удари и дали да се проведе потенциална наземна операция, и че Турция е готова да участва.

При разпределението на отговорностите всяка страна ще има определено задължение. Каквато и да е турската роля, Турция ще я изпълни, поясни Ердоган и добави, че въздушните удари не са достатъчни.

Не можете да приключите с такава терористична организация само с въздушни удари. Наземните сили са допълнение...Трябва да погледнете цялата картина. Очевидно аз не съм войник, но въздушните операции са логистични. Ако няма наземни сили, няма да бъде решен въпросът окончателно, разясни турският президент.

Турция ще защити границите си, ако е необходимо, уточни той и допълни, че е необходимо парламентът да даде мандат следващата седмица за изпращане на турски войски за провеждане на операции извън границите на страната.