С множество прояви днес ще честваме 6 септември - Съединението на България.

Премиерът Сергей Станишев и председателят на НС Георги Пирински ще участват в кръгла маса "Съединението и 100 години независимост на България", която се провежда в Пловдив.

Основното експозе ще е на проф. Андрей Пантев. В кръглата маса ще се включат неправителствени организации, представители на клубовете "Съхрани българското" от цялата страна и др.

В деня на Съединението президентът Георги Първанов ще открие Балканиадата по конен спорт в Конно-спортната база във Войводиново, край Пловдив.

Вечерта от 20 ч. на площад "Съединение" пред паметника на "Майка България" е тържествената заря-проверка.

С 50 литра шампоан вчера традиционно бе измит Паметникът на Съединението в Пловдив.

Междувременно шефът на Областната дирекция на МВР комисар Ангел Рангелов заяви, че очаква провокации по време на зарята. Той отказа да посочи с какви оперативни данни разполага и добави, че ексцесии могат да бъдат провокирани само от пияни граждани. Полицията е взела необходимите мерки и ще използва всички разрешени от закона начини да предотврати безредици и стълкновения пред паметника на Съединението в събота вечерта.

От "Атака" и ДСБ обаче се заканиха да организират протести срещу присъствието на властта заради "корупционното управление и излагането на България пред ЕС, който ни затвори част от фондовете си". От ДСБ отказаха да посочат формата на протеста си извън декларациите за уволнение на правителството, които ще раздават в 5 пункта заедно с ГЕРБ и СДС.

От ВМРО, които в 18 ч. в организират шествие по Главната улица до паметника на Съединена България, отрекоха да планират ранно запълване на площада с цел да отрежат достъпа до официалните лица на готвещите се да ги освиркват.