Членове на радикалната ислямистка организация Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) могат да бъдат добавени в списъка на заподозрените във военни престъпления в Сирия, съобщи главният следовател на Организацията на обединените нации (ООН), цитиран от БиБиСи.

Те са подходящи кандидати да влязат в списъка", заяви Пауло Пинейро, позовавайки се на публичните екзекуции и разпъванията на кръст, извършвани от радикалните ислямисти.

Поверителният списък е бил разкрит пред Съвета за сигурност на ООН за първи път в петък.

Участници и от двете страни на тригодишния конфликт в Сирия ще бъдат включени в този списък.

Екстремистите от ИДИЛ, които контролират огромни части от Северна Сирия и Северен Ирак, участват в ожесточени сражения със сирийските правителствени сили в провинция Ракка през последните дни.

„Мога да ви уверя, че ние събираме информация за извършителите на престъпления от всички страни, включително въоръжените недържавни групи и ИДИЛ", каза Пинейро, който е шеф на независимата комисия към ООН за военните престъпления в Сирия.

Не съм в състояние да кажа кой почели Световното първенство за нарушаване на човешките права. И двете страни вършат ужасяващи неща и те ще продължат, ако не понесат отговорност", допълни Пинейро.