Австралия прикани повече европейски държави да започнат бомбардировки срещу терористичната групировка „Ислямска държава" в Сирия и Ирак, за да се възпре ескалацията на кризата с бежанците в Европа, съобщава "Франс прес".

По думите на австралийския външен министър Джули Бишъп, джихадистите са предизвикали миграцията на стотици хиляди хора към ЕС, като е нужно да се разшири коалицията, която се бори с "Ислямска държава".

„Около 40% от хората, които в момента търсят убежище в Европа, са от Сирия и ние имаме нужда от обединен фронт, за да победим терористичните организации, които предизвикват изселването на толкова много хора", подчерта Бишъп по време на пресконференция.

"Съседните на Ирак и Сирия страни, като Ливан, Йордания и други, поемат бремето на милиони хора, преминаващи техните граници на път към Европа", допълни тя.

Външният министър на Австралия напомни, че режимите в Сирия и Ирак реално не упражняват никаква власт над териториите, завзети от "Ислямска държава".

Джули Бишоп отправи този призив, докато Австралия обмисля искането на САЩ да започне въздушни удари срещу "Ислямска държава" не само в Ирак, но и в Сирия. Силовите министри в австралийското правителство ще обсъждат искането тази седмица.

Сега Австралия участва във военновъздушните сили на коалицията с шест изтребителя бомбардировачи F/A 18 Super Hornet, с транспортни самолети, самолети цистерни и с 200 военни инструктори в Ирак.