По-високата материална обезпеченост предполага увеличаване на телесното тегло сред жените заради възможността да си купуват по-калорична храна, но този ефект изчезва с повишаването на образованието, се казва в публикация в списание PLoS One.

Изследователката Амина Айтси-Селми от лондонския University College и колегите й са проследили връзката между затлъстяването, образованието и доходите, като са използвали данни за 250 хиляди души от 4 страни със средно ниво на доходите (Египет, Йордания, Перу, Колумбия) и 3 страни с ниско доходи (Индия, Нигерия и Бенин). Данните обхващат периода от 2005 г. до 2010 г.

В изследването за първи път се разглежда поотделно влиянието на образованието и доходите върху човешкото здраве.

Екипът е оценявал материалната обезпеченост в зависимост от жилищните условия и достъпа до битови удобства. Според тези критерии хората, включени в изследването, са били разделени на 5 групи - от най-бедни до най-богати.

Анализът показва, че при преминаването към група с по-висок материален статус рискът от затлъстяване при жените с начално образование или без образование нараства с 39%. При жените  със средно  образование той се увеличава с 25%, а при жените с висше образование с 2%.