Режисьорът Дани Бойл, който е носител на „Оскар" за „Беднякът-милионер", отказа да приеме рицарската титла. Тя му беше присъдена за режисираната от него церемонията „Островът на чудесата" на откриването на Олимпийските игри в Лондон, съобщава „Холивуд рипортър".

Спектакълът беше определен като второто значимо събитие в историята на телевизията.

Много се гордея, че съм гражданин с равни права, като на всички. Това бе и посланието, което се опитвах да внуша чрез церемонията по откриването на Игрите, аргументира решението си  Бойл.

Той започва кариерата си като режисьор в лондонски театри. По-късно се прехвърля в киното и режисира няколко нискобюджетни филма. Още първата му творба Shallow Grave набира през първия месец по кината двойно повече средства от първоначалния бюджет от 1,5 милиона лири.

През 1997 година заснема Трейнспотинг, съвместно с продуцента Ендрю Макдоналд и сценариста Джон Ходж. След този успех Дани Бойл снима в САЩ, но с променлив успех. Следващите му два филма не се приемат от критиката и не успяват да възвърнат първоначалните инвестиции.

През 2009 неговата екранизация на книгата „Q and A" на Викас Сваруп - Беднякът милионер, печели 8 награди Оскар и 4 Златен Глобус, между които за най-добър филм и за най-добър режисьор.