Над сто летовници в Бибионе, Северна Италия, рискуват да бъдат осъдени на затвор до 6 месеца заради оставените от тях чадъри на плажа през нощта.

Чадърите са били оставени нарочно на свободния плаж от отпускарите, за да резервират места на него за следващия ден, съобщи Prontosofiq.

Заемането през нощта на свободната плажна ивица обаче е забранено, твърди вестник „Стампа". Ако летовниците декларират собствеността си над иззетите от властите чадъри, рискуват да бъдат наказани от закона.

Нарушенията са регистрирани от страна на охраната на плажа в Бибионе, както и от полицията в Сан Микеле ал Таляменто, до Венеция.

През тази година местното кметство издаде специална заповед, имаща за цел противопоставянето на феномена с незаконното окупиране през нощта на свободните плажове от страна на летовници.

Законно е поставянето на лични чадъри и плажни легла единствено от изгрев до залез слънце. Куриозни случаи с летовници на плажа бяха регистрирани в Италия и миналата година.

Италиански пенсионер беше глобен с 1032 евро, затова че рано всяка сутрин запазвал места на плажа с десетина хавлиени кърпи.

Според вестник „Кориере дела сера" мъжът имал навика да става рано сутрин и да резервира най-хубавите места до морето.

Отговарящият за плажовете в местното пристанище Дамиано Гуерини обаче го глобил за „незаконно окупиране на плажа".

Мое право е да си слагам хавлиите, където си искам. Правя го за внуците и правнуците ми, които се събуждат късно, оправдал се нарушителят.

Според закона обаче свободната плажна ивица не може да бъде резервирана. Правилото е, че който дойде пръв, взима най-хубавите места, но само ако ги ползва веднага.

Глоби за незаконно окупиране на плажа в Диано Марина получиха и други трима летовници. Всички те са на възраст над 60 години.

Много семейства с малки деца идват сутрин в 8,30 на плажа и го намират вече зает с хавлиени кърпи, но не и със собствениците им, аргументира се Дамиано Гуерини.

Феноменът с резервирането на места е характерен и за останалите плажове в Италия.

В Киавари (област Лигурия) властите изнамериха нов метод, за да се справят със злоупотребите в тази сфера.

Всяка сутрин в 6 часа моряците от местното пристанище отиват на плажа и прибират всички чадъри и разтегателни столове, оставени през нощта от летовници с цел запазване на място.

Плажните предмети биват конфискувани. Ако собствениците им искат да си ги възстановят, трябва да платят глоба от 200 евро.

Властите в Киавари глобиха с 1032 евро и фирма, собственик на част от плажа, тъй като поставила твърде близо до морето чадърите си, затруднявайки преминаването на летовниците.

Амбулантни търговци, продаващи стоката си незаконно на плажа, пък получиха глоби от по 5000 евро.

Глоба от 1032 евро беше връчена и на любител на подводния риболов, който ловял риба с въздушна пушка в близост до плажа.