"Страната няма посока, очевидно е, че икономическото развитие не се очертава". Това заяви лидерът на БСП и председател на предишното, 42 народно събрание Михаил Миков в студиото на БНТ.  "Еврофондовете са повече в приказките, отколкото реално случващи се, съчетано с ниския ръст на БВП това не може да осигури развитие. Правителството не може да започне ясна политика, която е необходима на България и да изравнява неравенствата, които се задълбочават", коментира Миков 100-те дни на втория кабинет "Борисов".

"Харчат се средства без да се осигурява заплащане", каза Миков и даде пример, че в социалната политика са замразени 14 плащания, отмени се възстановяването на 10-те процента на хората, които получават минимална работна заплата.  "Това приемственост ли е", запита реторично Миков.

Без голям сериозен продукт не може да се реализира мощта на България, коментира той. По отношение на изказването на руския президент Владимир Путин, че Русия може да изгради газопровод под Черно море, известният с шеговития си тон ляв лидер каза: "Русия може, а дали ще стане, е нещо, което тепърва ще видим. За това се изисква отговорността и на българското правителство. Виждам, че българските стоки не попадат на руския пазар, преносът на газ няма да минава през България, а през Турция - това трудно може да се нарече разведряване на отношенията".

Той не критикува посещението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим, но заяви, че моментът не е подходящ за подобни гостувания. "Сидеров има право на такова решение, друг е въпросът, че той не представлява официално България. Не бих пратил депутат от опозицията, защото подобно действие в момента не е удачно", каза Миков.  Той призова да бъдат възстановени водните връзки с Бесарабия.

"Бяхме коректни към Украйна, за да гласуваме Споразумението за асоцииране, за да дадем знака, който бе необходим, сега Украйна трябва да дава знаци за българите", каза председателят на 42-то народно събрание, визирайки вероятно защитата на нашите сънародници в бившата съветска република.

За предстоящия Конгрес на Столетницата Миков коментира, че ще има разговори с всички партии в лявото политическо пространство за координиране на участието в предстоящите местни избори. "Първият разговор на конгреса е с БСП Лява България, където капацитетът на отделни партии позволява и с АБВ. Защо не питате Движение 21, Българска левица - това са леви формати, които би трябвало да разглеждаме", обърна се към водещите Миков и поясни, че решенията се вземат от партийните структури. Основният критерии за партньорство ще бъде утвърждаване на левите и десните параметри в политиката. "Дългото либерално отношение, че няма значение ляво-дясно ни доведе до тук", каза той.

Миков не е забравил позицията на партията на Първанов на отминалия евровот. "АБВ нанесе тежък удар - на европейските избори около 100 000 гласа бяха "бракувани", един мандат беше отнесен. Това не бива да се забравя", каза Миков. Запитан дали търси мнението на лидера на ПЕС Сергей Станишев, неговият наследник начело на БСП каза: "Съветвам се с всички хора".

С дипломатичен тон бившият вътрешен министър от правителството на Тройната коалиция каза, че не следи в детайли какво се случва в сектор "Сигурност" и поздрави министър Веселин Вучков, че премахна имената на разработките. Запитан да коментира изказването на служебния премиер Георги Близнашки, че е бил подслушван, Миков заяви: "Докато не видя доказателства, не мога да коментирам. Всеки има различни преживявания за важността на собствената си персона".

Разногласията от парламента за искания заем от 16 млрд. лева от кабинета "Борисов 2" се пренесоха и в студиото на БНТ, където веднага след гостуването на Миков бе поканена да гостува и Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в 43-то народно събрание.

Подканен да зададе въпрос на Стоянова Миков, той заръча да я питат от къде идва разликата, след като само с част от парите може да се погасят сегашните задължения на страната. За него основният въпрос е колко пари и за какво ще отидат. "Няма ясна обосновка за тези 16 млрд. лева, дори да се вземат всички плащания по стар външен дълг, не е ясно къде ще отидат.

"В правителството "Орешарски" искането за заем беше доста по-ясно. Въпреки това - помните белия автобус...", каза Михаил Миков.