В няколко язовира в Черноморския район се извършва контролирано изпускане на водите, за да се подготвят да поемат допълнителните количества вода. Това съобщи по повод обявения за утре червен код за валежи в Бургаска област министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от агенция „Фокус".

Повишени са нивата на наблюдаваните реки в страната, като количествата са около праговете за средни води, каза още министър Василева.
Активизирано е Оперативно звено към министерството, което следи ситуацията и изпраща информация до всички институции, отговорни за мобилизацията и бързата реакция при подобни случаи.

"Очакват се по-значителни повишения на речните нива и опасност от пройни валежи във водосборите на Южночерноморските реки. Утре очакваните количества валежи ще достигнат 60-70 л/кв. м за денонощие. Нашето предупреждение към всички компетентни органи вече е отправено." - обясни министър Василева.
Тя призова гражданите да спазват указанията на компетентните органи и да не поемат излишни рискове.

"В други райони също е обявен оранжев код - това са областите Враца, Шумен, Ямбол и Сливен. Жълт код е обявен за 9 области - Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Хасково и Стара Загора." -  допълни Василева.
Тя изрази надежда, че всички необходими мерки са предприети, за да не възникват критични ситуации.