Говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули подаде оставка заради критично изказване към Пентагона по аферата "Уикилийкс", предаде АФП.

Функциите му временно ще бъдат поети от Майк Хамър, който досега бе негов заместник.

В комюнике държавният секретар Хилари Клинтън посочва, че приема оставката на Кроули и оценява предаността му към дипломатическата служба.

Съдбата му беше решена още в петък, когато на въпрос за коментарите на Краули президентът Барак Обама каза, че е поискал от Пентагона да провери дали процедурите по задържането на Манинг са подходящи и получил уверение, че те отговарят на основните стандарти в САЩ.

Кроули вече разкритикува в лекция пред Масачузетския университет Пентагона заради жестокото отношение с намиращия се под арест американски войник Брадли Манинг, който е обвинен, че е предал секретни документи на Уикилийкс.

Критичните му бележки станаха факт дни след като Държавният департамент и Пентагонът сформираха групи, на които бе възложено да анализират изтичането на информациите и да изработят план за действие.

Уикилийкс стана известен след скандала от юли, когато публикува около 90 хил. документа - класифицирана информация за действията на САЩ в Афганистан. По-малко от месец след публикациите в сайта главният му редактор Джулиан Асанж беше обвинен в изнасилване и сексуален тормоз. Асанж отхвърли обвиненията. Впоследствие обвинението за изнасилване отпадна заради липса на доказателства. Шведската прокуратура обаче поднови предварителното разследване за сексуален тормоз.