Жителите на смолянския квартал Устово блокираха за половин час главния път към Пловдив и Гърция, съобщава Дарик.

Блокадата бе предшествана от пореден протестен митинг на площада в Устово срещу строителството на топлоелектрическа централа с биомаса в квартала.

Устово не е Чернобил", „Чист въздух над Устово", „Да запазим красотата на родната природа" бяха част от лозунгите, които издигнаха живеещите в квартала. Над 1330 души са се подписали срещу изграждането на електроцентралата.

„До тази крайна мярка прибягнахме поради факта, че вече три-четири месеца водим безуспешна битка с различните институции, които имат отношение към този проблем. Получаваме неангажиращи отговори, без никой да се наема да каже вредна ли е тази централа за здравето на хората или не. Ние заявихме, че ако някоя от отговорните институции кажат, че централата не е вредна, ние спираме с протестите", каза доц. Христо Гиневски, председател на инициативния комитет за защита на интересите на живеещите в квартал Устово.

Жителите на квартала се надяват, че този път ще привлекат вниманието на отговорни институции, да обърнат по-сериозно внимание на притесненията, които имат жителите по повод строителството на ТЕЦ-а в рамките на квартала.