200 млн. лв ще бъдат спестени от намаляването на студения резерв в електроенергийната система.

Това заяви зам. председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев по време на заседанието на обществения съвет в Министерството на икономиката и енергетиката.
Той посочи, че промените, които днес бяха приети на първо четене в ЗЕ и ЗЕВИ са антикризисни и спешни и те ще се допълват в течение на времето.

Управителят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматор Константин Стаменов заяви, че новата методика няма да доведе до нищо друго освен до увеличаване на дефицита в електроенергийната система. Това е становището на националния комитет на България в Световния енергиен съвет.

По думите на Стаменов, ако в момента има натрупан дефицит от 1.5 млрд. лв. то той ще нарасне до близо 2 млрд. лв. Това ще се случи, защото новата методика, която маха от такса пренос т.нар добавки ще доведе до несъбиране на 200 млн. лв.

Стаменов коментира и по-ранното изказване на министър Стойнев, който в парламента заяви че едва 30% от електроенергията се консумира от бизнеса а 70% от домакинствата.
Управителят на БФИЕК посочи, че съотношението е обратното и в момента големият, средният и малкият бизнес консумират 60% от електроенергията, а домакинствата 40%.