Всеки призив към етническа или религиозна нетолерантност може да застраши националната сигурност. За това предупреди председателят на ДАНС Константин Казаков, който докладва пред ресорната парламентарна комисия за ситуацията след сблъсъците в Катуница.

Според него няколко фактора са довели до инцидентите: „Натрупаните проблеми през последните 20 г. и наличието на лица и групи, които са екстремистки настроени. Наличието на такива групи провокира ситуацията."

Казаков посочи, че партиите и медиите трябва да се въздържат от призиви за етническа нетолерантност и насилие. „Има наличие на крайни екстремистки елементи", подчерта той и допълни: „Феноменът не е само в България, има го и в Европа."

Той бе категоричен, че ДАНС знае кои са тези екстремистки настроени лица и групи. По думите му такива има и в ромските квартали.

Според председателя на ресорната комисия в парламента Димитър Дъбов щом има подобни призиви, значи има заплаха и за националната сигурност. По думите му етническият въпрос е удобна тема за политически партии, но кои той не уточни.

ДАНС докладва и за използваните СРС-та през миналата година и първата половина на 2011 година. Отчита се намаление на броя на използваните СРС-та през тази година . Увеличен е броят им в най-важните сектори, свързани с контраразузнаването и финансовата сигурност, подчерта Дъбов.

Той е доволен и от констатациите в доклада на ДАНС за финансовата сигурност на страната във връзка с финансовата криза. „В близък план няма опасност за сигурността на банковата система и банковия сектор," категоричен бе той.