Полицията в Русе разследва мистериозното отвличане на 84-годишен мъж от русенското село Просена. Велико Шанев е бил изведен насила от дома си и изоставен няколко дни по-късно в парк в австрийската столица Виена. Той е бил без лични документи, в лошо физическо състояние, което е наложило да лежи в болница. По-късно е бил върнат в България, съобщава БГНЕС.

Мъжът не помни всички подробности около случилото се. Разказал е на близките си, че е бил нападнат през нощта от група роми, сред които е имало и жени, и е бил качен в лек автомобил. Не знае как се е озовал във Виена, но по думите му е бил бит и тормозен в продължение на три дни.

Първа за изчезването му е разбрала внучката му Евтимия Георгиева, която живее в селото. Местни хора са й съобщили, че не са виждали дядо й и се тревожат. Когато отишла в къщата му, видяла вратите отворени, а стаите обърнати наопаки. Изчезнали са 8400 лв. и личните документи на Велико. Тя веднага е съобщила на баща си, който живее в Русе. След като търсили възрастния мъж в околностите на селото, се обадили в полицията. Няколко дни по-късно австрийските власти се свързали с българските си колеги, за да им кажат, че са открили Велико Шанев в парк във Виена.

Близките се съмняват, че той може да е станал жертва на трафик за просия и че има замесени и жители от селото. Всички знаели, че дядо Велико взема голяма пенсия, защото се е пенсионирал като леяр. „100 % са го взели за просия, те на 84 години не могат да го вземат за органи. Разбрали са, че не може да проси, не е кадърен и са го изхвърлили, след като са му взели парите", казва синът Георги Шанев.

От полицията в Русе заявиха, че преписката по случая ще бъде изпратена в прокуратурата за образуване на досъдебно производство. Тепърва ще се изяснява и как Велико е напуснал страната.