Въпросът за енергийната сигурност е приоритетен в дневния ред на ЕС, особено от януари насам, премина от теоретическа концепция в практическа загриженост на европейската общност.

Говорейки за газовата криза, която засегна и България, е важно да си даваме сметка, че целта на ЕС е да се възстанови естествената доставка на газ, подчерта в изказването си пред софийската среща на върха председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

На 7 януари, 6 от страните от ЕС и 6 страни извън ЕС останаха без газ.
Важно е да показваме солидарност помежду си, но да покажем солидарност и към страните извън ЕС, изтъкна още Барозу.

Инициативата на ЕС 20-20-20 е правилна посока на енергийната сигурност. Това е инициатива, която се вписва в контекста на енергийната сигурност.
В рамките на третия енергиен пакет, сигурността на доставките е ключов елемент, посочи още председателят на ЕК.

Той използва възможността, за да приветства приемането на третия законодателен пакет за вътрешния енергиен пазар, както и пакета за измененията в климата.

Когато се говори за солидарност, трябва да бъдем сигурни, че разполагаме с практическите средства, за да преобразим намеренията си в действителност

Този пакет одобрен през март месец набелязва насоките за развитие. Една от тях е свързана с мерките за управление на кризисни ситуации, заяви Барозу.

Според него, когато се говори за солидарност, трябва да бъдем сигурни, че разполагаме с практическите средства, за да преобразим намеренията си в действителност.
Трябва да осигурим гъвкави източници на тези, които са засегнати - чрез втечнен природен газ или алтернативни трасета и източници.

Ние сме готови, подчерта Барозу, да преобразим в действителност нашите проекти, които ще помогнат за сигурността в България и съседните страни.

3.75 млрд. евро е инвестицията за енергийни проекти, одобрена от Европейския съвет.
Друга важна линия за развитие е развитието на ВЕИ, природен газ, енергийни мощности в атомната енергетика, производство на енергоефективни продукти, одобрени от ЕС.