Министерство на външните работи изпрати на посолството на Гърция в София нота, в която българската страна изразява дълбоката си загриженост във връзка със зачестилите напоследък инциденти с български камиони и техните водачи, извършващи превози на територията на Гърция.

В документа се отбелязва, че формите на протест, които нарушават фундаментални права и свободи на други граждани на ЕС и засягат основополагащите принципи на Свободния пазар на Общността, са неприемливи.

МВнР настоява за незабавна намеса на гръцката полиция, която да предотврати актовете на посегателства срещу личността и имуществото на българските превозвачи.

Припомняме, преди дни стана ясно, че български шофьори са пострадали от агресията на гръцки превозвачи, които стачкуват вече дни наред. В Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт бяха получени сигнали за инциденти с наши сънародници.

Заради действията на гръцките стачници стана ясно, че българският съюз на товарните превозвачи готви мирен протест.

Междувременно се разбра, че синдикалните лидери на превозвачите в Гърция са решили да продължат протестните действия. Трета седмица поред те блокират движението по пътищата в страната. Това от своя страна предизвика сериозен недостиг на основни стоки и продукти.

Решението е взето с голямо мнозинство по време на общо събрание на лидерите на 96 профсъюза, което продължи 6 часа и приключи с тайно гласуване.

Правителството на Георгиос Папандреу обяви, че периодът на толерантност към протестиращите е приключил още снощи. Управляващите заявиха, че ще задействат всички механизми, с които разполагат, за да нормализира снабдяването на пазара, заяви правителствен говорител.

Същевременно търговци и представители на бизнеса в страната обявиха, че ще съдят протестиращите превозвачи за нанесените на пазара и фирмите огромни щети.

Работещите в градския транспорт в Атина също ще стачкуват. Тролеите и автобусите няма да се движат от 11.00 часа до 16.00 часа, а метрото, електрическата железница и трамваите ще спрат от 12.00 часа до 16.00 часа.

За трети пореден ден продължат и протестите на служителите на държавните железници. Те ще спрат работа за пет часа - от 12.00 часа до 17.00 часа, което ще възпрепятства движението по голям брой маршрути.

Стачкуват и гръцките пристанищни работници. Протестът им е по повод организирания от европейските профсъюзи ден за протестни действия.