В Софийски градски съд бе даден ход на делото срещу Боян Георгиев, обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на Емил Трифонов-Кембъла.

Граждански ищци по делото са родителите на Кембъла, които поискаха обезщетение в размер на 500 хил. лв.
Те се явиха и като частни обвинители по делото.

Адвокатът по защитата поиска съкратена процедура, като заяви, че Георгиев приема за доказани всички обстоятелства и факти от досъдебното производство.

Съдът обаче отхвърли това искане на основание, че за разкриване на обективната истина е важно да се съберат доказателства по реда на съдебното следствие.

Припомняме, на 17 март късно вечерта Мерцедесът управляван от Георгиев с висока скорост се блъска последователно в микробус"Форд Транзит" и лек автомобил "Рено", след което се удря в стълб на столичното "Цариградско шосе".
Шофьорът на "Мерцедеса" е бил с алкохол 1,2 промила в кръвта.

На заседанието бяха разпитани всички свидетели, които са били участници в инцидента, освен обвинявания, който е отказал коментар.

Единият от свидетелите е шофьорът на Реното, предприел във фаталнвата нощ изпреварване на буса, който впоследствие е ударен от Боян Георгиев.

„От 5 години съм шофьор и не ми се е случвало така бързо да се приближава кола", заяви свидетелят.

По думите му, вече бил започнал изпреварването на буса и виждайки приближаващия Мерцедес (управляван от подсъдимия, бел.ред.), си е направил извод, че шофьорът на мерцедеса иска да задмине и двата автомобила от най-дясната лента.

Тогава според него е станал ударът в задната част на буса, след което той удря неговото Рено и го забива в мантинелата.

След това свидетелят слиза от колата видял, че Мерцедесът се е врязал в стълб, но не разбрал, че в колата има и друг освен водачът.
Припомняме, Кембълът е бил на предната дясна седалка.

Шофьорът на буса и неговият спътник заявиха от своя страна, че единствено това, че ударът е бил в резервната гума ги е спасил.

От показанията и на тримата свидетели стана ясно, че скоростта на буса и Реното не е била превишена.
Водачите на двата автомобила не са употребявали алкохол.

Свидетел по делото беше и сестрата на Кембъла, която посочи, че брат й често е пътувал до Разград, където е посещавал семейството си, грижел се е финансово за тях и е бил в много близки отношения с тях.

Жената заяви, че когато брат й е починал тя е била бременна в 7-ия месец и въпреки, че е омъжена й се е наложило да се върне да живее при родителите си за известно време, защото се е страхувала дали ще останат живи след шока.

Тези показания бяха дадени във връзка с паричния иск по делото.

Автотехническата експертиза ще бъде изслушана на следващо заседание поради ангажимент на адвоката по защитата. Делото бе насочено за 13 май.

След заседанието бащата на Кембъла заяви, че вярва в българския съд и е оптимист, че виновникът за смъртта на детето му ще получи ефективна присъда.
Той допълни също, че никога не е чувал от Кембъла нищо за подсъдимия.

Ако се беше обадил, ако беше дошъл на погребението, щяхме да оставим само държавата да го съди, заяви бащата.

В тази връзка сестрата на Кембъла също заяви „По никакъв начин не се поинтересува, едно човешко „съжалявам" не ни каза".