Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун се обяви на заседанието на Съвета за сигурност за слагане край на тероризма в Близкия Изток. Той предупреди, че сърбата на много държави и милиони хора в региона е в опасност при непрекъснатите прояви на насилие.

Изрази и притеснението си за етническите и религиозни малцинства, оставени на милостта на групировки като "Ислямска държава". Бойците им, отбеляза той, избиват всички, които не споделят религиозните им възгледи и унищожават ценни културни и религиозни символи.

Заседанието на Съвета за сигурност бе председателствано от френския външен министър Лоран Фабиюс, който обяви, че страната му води разговори с партньорите си за резолюция, определяща параметрите а слагане край на близкоизточния конфликт. Решението бе забавено до провеждането на изборите в Израел, които спечели партията "Ликуд". Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че докато е на власт няма да допусне независима палестинска държава, но по-късно се отметна от думите си. Американският президент Барак Обама остро критикува позицията му като вредна за мирния процес и отказа да приеме отказа на Нетанвху от нея.

Фабиюс приветства решението на Израел да възобнови превеждането на приходи от данъци по сметките на Палестина, както правеше преди.