Хамас обяви, че е готово да спазва 72-часово примирие с Израел, предаде Ройтерс.

Прекратяването на огъня трябва да започне от 8 часа в петък. Говорителят на Хамас Сами абу Зухри обяви, че Израел също трябва да сложи оръжие.

Източник от близкото обкръжение на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди, че Тел Авив се е съгласил на 72-часово примирие.

Междувременно стана известно, че двете страни са успели да договорят тридневно примирие.

В съвместно изявление държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обявиха за спирането на огъня за три дни между Израел и Хамас.

Ние призоваваме страните от конфликта към сдържаност, докато не започне това хуманитарно примирие, се посочва в изявление на Белия дом.

От началото на израелската офанзива са загинали над 1360 палестинци, повечето от тях - цивилни. Една четвърт от жителите на Газа са разселени вследствие на сраженията. Израел започна операция "Защитно острие" на 8 юли в отговор на ракетен обстрел по неговата територия.

Оказва се обаче, че сега голям проблем са и тунелите, които ислямисткото движение „Хамас", което управлява Газа, използва за да осъществява нападения на израелска територия.