36-годишният Петър Илиев с прякор Пешо-Кучето е прострелян около 16 часа днес на паркинга пред магазин „BILLA” в столичния квартал “Хиподрума”, съобщи МВР.

Той е прострелян на излизане от хипермаркета, улучен е в тялото и главата, след което е починал на място.
Убитият е криминалнопроявен от Бургас и е бил доверен човек на Константин Димитров-Самоковеца.
Кучето е отговарял за част от контрабандните канали на Самоковеца.

По първоначална информация нападателите са били двама и са стреляли от тъмносин Фолксваген “Голф”.

Молба за помощ
На тел. 166 и 982-05-58 СДВР търси очевидци. Анонимността е гарантирана.
Говорителят на СДВР заяви пред журналисти, че Илиев е застрелян на излизане от магазина, докато е вървял към джип "Тойота", с който се предполага, че е дошъл.
Очевидци видели, че мъжът паднал, сякаш му прилошало. Един човек се втурнал да му помага. Според очевидците на инцидента не са чути изстрелите, поради тази причина се смята, че срещу Илиев е стреляно с пистолет със заглушител, уточни Колева.

На мястото на инцидента са оперативни групи от СДВР и Шесто РПУ.
Огледът на мястото е започнал, провеждат се и разпити на свидетелите на стрелбата, които не са били малко, тъй като показният разстрел е стaнал на метри от входа на оживения охраняем паркинг.

Според справките Илиев е имал две фирми за търговия на едро.
Едната “Мариат 93” ООД е регистрирана от Бургаския окръжен съд през 1995 година, но през 2000-а година е пререгистрирана на адрес в София.
Негова съдружничка е 52-годишната Руска Костадинова.

Другата фирма на убития е “Фъсън България” ООД, в която негов съдружник е турският гражданин Бахадър Баадътлъ.
Убитият е имал е и складове до митническото бюро в кв. Обеля.



Интервю с митничар, 8 декември 2003
....Кои са лицата от подземния свят, свързани с Косьо Самоковеца, онези които го подкрепят в неговата нелегална дейност, онези с които поддържа тези нелегални канали?

Трябва да разделим нещата на 2 нива - стокова контрабанда и контрабанда с амфетамини и наркотици.
Стоковата контрабанда там положението е ясно, има един събирач, който се нарича Пешо Кучето и отдолу вече са малките играчи. Там са Иринка, Хафти работеше за него, Пилето работеше в известен период за него.
За наркотиците неговият нов, най-близък е Клюна, който за момента може би ще стане новата ключова фигура в разпространението на амфетамини, Демби…
Ударните му бригади се ръководят от едно момченце, Рашо се казва. За пръв път за нас известен стана в скандала в “Ескейп”, той е бил на третото сепаре с охраната си. Той държи и бригадите за взломните кражби в София и по-скоро в кварталите горе – “Бояна”, “Хиподрума”, “Бели брези”.