От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявиха, че имат готовност за нови протести при положение, че не се спазват поетите договорености от последното "Допълнително споразумение към Меморандум от 08.06.2010 г." от 22 март тази година.

Изпратено е писмо до премиера Бойко Борисов, в което се посочва, че се очакват незабавни конкретни действия, които да доведат до изпълнение на вече поетите ангажименти към зърнопроизводителите.

Все още не може да ползваме гориво за земеделски нужди с намален акциз, което беше предвидено да се случи от 1 юли тази година, каза Радослав Христов, председател на Управителния съвет на НАЗ.

Найденов моли зърнопроизводителите за търпение
                                   Още...

По думите му не е спазено и споразумението в точка три от Меморандума - с оглед създаването на условия за предвидимост за земеделските производители в едномесечен срок да се договорят с Министерството на финансите възможности за осигуряване на национални доплащания към директните плащания за площ от 2013 г. в рамките на таваните за всяка година, определени от България съгласно законодателството на ЕС.

Не са извършени и необходимите промени в законодателството в Наредба №5 от 27 февруари 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания Наредба №105 от 22 август 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол.

От асоциацията посочиха, че не поставят краен срок за решаването на техните проблеми и се надяват да се стигне до разрешаване на ситуацията и без стачни действия. За мен обаче вече подписа на Бойко Борисов не струва и пет пари, защото за втори път не се спазват поетите ангажименти, гневно заяви Радослав Христов.

На хектар имаме три пъти по-малко комбайни от останалите страни членки на ЕС. В същото време средната възраст на тракторите е цели 21 години. "както казваше един колега - за момиче е добре, но за трактор - не", коментира шефът на зърнопроизводителите.

От асоциацията предупредиха, че заради липсата на достатъчно техника може да се стигне до там, че 150-200 хиляди тона пшеница да останат по нивите. Средният добив на пшеница от Пазарджик до морето е под 380 кг. на декар, като благодарение на хубавото време там, тя вече е прибрана. Реколтата в Добруджа е прибрана на 75-80 процента.

Проблематична е ситуацията в Северозападна България, където средният добив е голям - 500 кг. на декар, но поради бурите и градушките там в момента цифрата е спаднала на 300 кг. на декар.

От НАЗ съобщиха, че средният годишен добив на пшеница у нас е около 4 млн. тона, а вътрешното потребление е в рамките на 2-2,2 млн. тона. Това означава, че страната ни има възможност годишно да изнася по минимум 1,8 млн. тона пшеница.