Този проектобюджет на НЗОК за 2016 година показва пълния провал на управляващите.

Това заяви социалистът Емил Райнов по време на дебатите по бюджета на НЗОК за следващата година, с които в пленарна зала започна обсъждането на държавния бюджет за следващата година.

По думите на Емил Райнов бюджетът на Касата не отразява намеренията за реформи.

Влошаване на качеството на здравно обслужване вижда Емил Райнов, което е отражение на това, че здравеопазването не е приоритет на това правителство.

Той обясни, че НЗОК завършва тази година с дефицит от поне 70 милиона лева и то без да се споменава нищо за задълженията на болниците, изтъкна социалистът. 500 милиона лева са дълговете на лечебните заведения, като само 11 болници нямат задължения.

Всички останали са затънали под водата, притеснен е Емил Райнов, който категорично заяви, че чрез реформа се провеждала всъщност ликвидация.
От думите му стана ясно, че червените няма да подкрепят проекта.

Такава позици се оформя и от страна на ДПС.

Депутатът Хасан Адемов на свой ред определи бюджета на НЗОК като бутафорен. Като цяло проектът бил в стил "ще видим по-късно", а приходите са подценени, изтъкна Адемов.

Според него предложеният бюджет преследвал само предварително зададени фискални цели. В него и Движението за права и свободи не виждало намерения за реформи. Няма никаква идея за прословутото комплексно лечение, притеснен е Адемов. В бюджета на НЗОК за 2016 не виждал и националната здравна карта.

От своя страна министър Петър Москов заяви, че има допълнителни резерви в бюджета на НЗОК. Един такъв елемент бил Електронният идентификатор.
Другият резерв е новият начин за разплащане на медикаментите в лечебните заведения. Касата ще закупува обеми, обясни министърът.

Той обещава и повече контрол в начина, по който се харчат средствата за здраве.