Опозиция и управляващи не постигнаха съгласие за броя на представителите си в Централната избирателна комисия (ЦИК), която трябва да бъде съставена за предстоящите президентски избори.

На консултациите, проведени в парламента, мнозинството иска четирима представители на опозицията, която настоява за шестима свои в ЦИК.

Двете страни не могат да постигнат съгласие и по въпроса кой да получи местата на председател и секретар на комисията.

Яне Янев от ОДС заяви, че искането на управляващите поставя под съмнение легитимността при която ще се проведат изборите.
Ще отнесем въпроса до ЕС, категоричен бе той. 

Припомняме, законът постановява 21-членната ЦИК да бъде сформирана 50 дни преди датата на изборите.
При определяне на състава и ръководството на комисията се запазва основното съотношение между представените в Народното събрание партии и коалиции.

При положение, че първият тур на президентските избори е на 22 октомври, ЦИК трябва да бъде сформирана до 3 септември.

проф. НачеваНе е нормално и не е логично опозицията да има само 4 представители в ЦИК, заяви Павел Шопов от Атака след консултациите, инициирани от управляващите.
По думите му още по-нелогично е председателят и секретарят на комисията да се определят от мнозинството.
Прави се опит да се извлече служебна победа, смята Шопов и подчерта, че изборните документи се легитимират именно с подписите на председателя и секретаря на ЦИК.

Иван Колчаков от СДС обясни, че опозицията е предложила два варианта - 5 представители плюс мястото на секретаря или само 6 представители.
По думите му парламентарното мнозинство е обещало да помисли за този вариант.

Опозицията в момента е напълно елиминирана, смята Илияна Масева от ДСБ.
По-важно е да се спазва принципът на пропорционалност на представителството, подчерта тя.
Според нея пренебрегването на представителството на опозицията дава начален ход за непрозрачни и нечестни избори.

Желаем да постигнем консенсус, обясни Татяна Дончева от БСП. Желаем конструктивно отношение, а не максимализъм, допълни тя.

Дончева отхвърли обвиненията на опозицията, че управляващите щели да си осигурят служебна победа на изборите като заяви, че партиите от мнозинството по всяка вероятност ще се явят с различни кандидати.

Татяна Дончева припомни, че досега опозицията винаги е получавала мястото на заместник-председател в ЦИК.
Това е традиция и ние искаме да я възпроизведем, допълни тя.

Ал. ПетровНекоректен е опитът ЦИК да произведе съотношение управляващи-опозиция преди да са ясни дори кандидат-президентите, каза от своя страна Лютфи Местан от ДПС.
Той смята, че би било коректно да се види какво се полага на всяка партия.
Според Местан утре ще бъде постигнато някакво съгласие по въпроса.

По-късно, след заседание на парламентарната група на Коалиция за България източник от БСП потвърди, че се обсъждат имената на професора по конституционно право в СУ Снежана Начева за председател на ЦИК и на началника на политическия кабинет на вътрешния министър Александър Петров за секретар на ЦИК.

Бе потвърдено, че по всяка вероятност след утрешното заседание на политическия съвет на коалицията, което ще се проведе в резиденция "Лозенец" с участието на тримата лидери - Станишев, Сакскобургготски и Доган, може би ще има взето решение по въпроса.

Източник от БСП сподели, че на утрешната среща може би ще бъде обсъден и изборът на еврокомисар.