Четирима инвеститори се интересуват от АЕЦ „Белене", съобщи енергийният министър Трайчо Трайков. Става въпрос за финландската компания „Фортум Корпорейшън", френският енергиен консултант „Алтран" и руската държавна „Росатом".

Сърбия също иска да притежава дял от 2000-мегаватовата централа, заяви Трайков в кулоарите на енергийна конференция в София.

Те са заинтересовани, процентът на участието им може да варира, но крайното решение ще бъде взето, след като достигнем до споразумение с Русия по всички условия, включително и цената, обясни той.

От думите му стана още ясно, че до три месеца българската страна и руската компания "Росатом" трябва да намерят решение за централата, включително и по въпроса за цената, където все още не е постигнато съгласие.

В парламента да се проведе изслушване на представители на кабинета по всички енергийни проекти, настоя от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Всички данни, с които разполага правителството, включително лично премиерът, за злоупотреби по АЕЦ "Белене", да бъдат извадени лично, а не само да бъдат дадени от него на прокуратурата, както е до момента, иска той.

Да ги извади пред българското общество, всеки да прочете какви са злоупотребите и всеки български гражданин да преосмисли след това своята позиция по "Белене", коментира съпредседателят на Синята коалиция.