Само на 23 плажа по Черноморието няма нарушения. Това показва проверка на Министерството на регионалното развитие.

От останалите 186 плажа половината са неохраняеми или частично охраняеми. 91 са ивиците, които са отдадени на концесия или под наем и не са изрядни.

Проблем с липса на спасители има на 36 плажа, каза регионалният министър Лиляна Павлова, изброявайки нарушенията на концесионери и наематели.

„Втората група нарушения са проблеми с медицинското обслужване или непълно медицинско оборудване, или липса на сключен договор с линейка и медицинско лице - 11 са плажовете с този проблем. По отношение на въпроса със самостоятелните водни коридори имаме проблем на четири плажа", разкри Павлова.

Има проблеми и със санитарно-хигиенното поддържане на седем плажа - не е осигурена течаща вода, душове и тоалетни, както и съответно липса на кошчета за боклук или пък те не се събират и съответно не се осигуряват минималните изисквания. 23 плажа пък не отговарят на нормите за това да са поставили табели къде е безплатната зона и колко струват чадърите и шезлонгите в платената.

Най-големият, а той е и най-често срещаният проблем извън този със спасителите, това е проблемът с многото сергии и преместваеми обекти, заведения, за които е дадено разрешение за определена квадратура, а те хитруват и си позволяват да поставят масички, шатри, меки мебели, включително мини голф игрища и пързалки на територията на плажа, в зоната за свободно плажуване", изтъкна Павлова.

Санкциите за извършените нарушения са различни за концесионерите и наемателите. Когато се отнася за незаконно поставени обекти сумата е 5% от концесията или наема, като в някои случаи се определя на квадратен метър. За неосигурено водно спасяване глобата е в размер на целия наем за годината. От 3000 до 6000 лева пък е глобата за физически лица, които ограничават свободния достъп до плажа. За юридически лица наказателната такса може да стигне до 24 000 при повторни нарушения.

Информацията от направения през втората половина на месец юни и в началото на юли мониторинг на плажовете вече е предоставената на прокуратурата съобразно определения от нея срок - 20 юли, съобщи Павлова.

Министърът информира, че справка за цените на плажните принадлежности показва, че те са най-скъпи в курортите „Св. Св. Константин и Елена" и „Св. Илия", а най-евтини са на къмпинг Китен, където чадър, шезлонг и маса струват 10 лева. Средните цени за чадъри и шезлонги са между 3 и 8 лева. Тя апелира туристите да сигнализират за нарушения на изискванията към концесионерите и наемателите.

Павлова обърна внимание, че концесионерите и наемателите са длъжни да осигурят безплатен достъп до морския бряг.