САЩ и Египет предприеха стъпка към подобряване на влошилите се през последните години отношения, след като стартираха първия стратегически диалог от 2009 година по редица теми, включително човешките права и ислямските екстремисти в Египет, съобщава Ройтерс.

Въпреки безпокойството на Вашингтон по отношение на демократичните реформи в Египет, Кайро остава един от най-близките съюзници на САЩ в областта на сигурността в Северна Африка и Близкия изток.

Американски представители заявиха, че разговорите, водени от външния министър на Египет Самех Шукри и американския държавен секретар Джон Кери, ще бъдат насочени към „политическата среда" и човешките права в Египет, както и борбата на Кайро срещу ислямистите на Синайския полуостров.

„Стартирането на стратегическия диалог днес е сериозен шанс за двете страни да преразгледат различните части от египетско-американските отношения, политически, военно и икономически и да оценят отношенията като цяло", каза Шукри в началото на срещата си с Кери.

Отношенията между двете държави охладняха сериозно, след като египетските военни свалиха ислямския президент Мохамед Морси през 2013 година след масови протести срещу управлението му.

Американски представители добавиха, че искат да видят Египет да се върне към икономически растеж и да се стабилизира политическата ситуация в страната.

В края на март президентът на САЩ Барак Обама позволи доставяне на оръжия за Кайро на стойност над 1,3 млрд. долара. Сделката беше замразена заради политическата ситуация в страната. САЩ доставиха 8 самолета F-16 Block 52 на Египет миналата седмица.

Последният стратегически диалог между САЩ и Египет беше през декември 2009 година.