В ДАНС е открита телефонна линия за сигнали на граждани относно опитите за дестабилизиране на банковата система, съобщиха от агенцията.

Първи арест за атаката срещу ПИБ
Още...

Това се прави във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция „Национална сигурност" извършва.

Припомняме, вчера и вътрешният министър, и шефът на БНБ съобщиха, че е засечена целенасочена акция срещу една от банките ни, включваща sms-и до гражданите, както и дезинформация по интернет.

В ДАНС е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения - SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки.
Сигнали ще бъдат приемани още и на телефони 866 22 11; 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.

Междувременно стана ясно, че обвинител номер 1 Сотир Цацаров, МВР-шефът Цветлин Йовчев и шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев са се събрали на спешна среща в ДАНС. Тя е по повод опитите за дестабилизация на банковата система.

ДАНС има водеща роля. Именно тя е поканила другите участници с цел да се обсъдят мерки за противодействие на опитите за подкопаване на стабилността на отделни банки у нас.

Срещата е продължила повече от два часа. След края й тримата не са дали изявления. Йовчев е напуснал сградата на ДАНС около 13.30 часа на мотоциклет. Цацаров и Писанчев също са си тръгнали. Тримата са набелязали конкретни действия, които ще бъдат предприети от страна на прокуратурата, съобщил източник на държавната агенция, цитиран от БГНЕС.

Става ясно, че се работи и срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната. Търсят се и законови възможности за преследване на виновниците.

Една от причините за срещата в ДАНС и е взривът пред офис на банка в Шумен тази сутрин.