С тайно гласуване НС избра тримата членове на Комисията за разкриване на конфликт на интереси. Номинираният от ГЕРБ Филип Златанов бе избран за председател на Комисията за разкриване на конфликт на интереси.

134 от общо 209 гласували го подкрепиха. За членове на комисията от парламентарната квота бяха избрани също Катя Станева от "Атака" и Сабрие Сапунджива от ДПС, като по този начин БСП и сините остават без свои представители в този орган.

Sоциалистите издигнаха Лидия Руменова, Синята коалиция - Антония Романова.

Катя Станева получи подкрепата на 110 депутати, а Сабрие Сапунджиева - на 105 народни представители.

Ще бъдем обективни и ще спазваме законовите разпоредби. Това обеща пред медиите Филип Златанов.

Все още не е ясно кога ще започне работа комисията. Тепърва ни предстои много координационна дейност, уточни той.

Златанов се надява комисията да започне работа до няколко месеца. Той е категоричен, че комисията ще разследва сигнали дори ако те са срещу премиера или министри. Всички ще бъдат равни в конфликта на интереси, подчерта той и благодари за гласуваното му доверие, като обеща в работата му да го води основно професионализма.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че е изненадан, че не се е стигнало до балотаж и членовете на комисията са избрани още днес.

Аз лично нямам никакви договорки с никого, така той отговори на журналистически въпрос дали изборът на предложението на ДПС не е в резултат на някакви договорености. Велчев посъветвал колегите си да гласуват за техния кандидат и за кандидата на Атака. Понякога човек от 2 злини трябва да избере по-малката злина, коментира Красимир Велчев