ГЕРБ представиха на РБ и ПФ евентуалния бъдещ гуверньор на Българската народна банка - Димитър Радев.

Запознанството с депутатите на наследника на Иван Искров бе поверено на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Радев ще бъде показан и на депутатите от ГЕРБ и АБВ, стана ясно от коментара й след срещата с реформаторите.

Димитър Делчев от РБ сподели, че са разговаряли с Радев за банковия надзор, за еврозоната и други банкови теми. Когато дойде времето, ние ще изработим наша позиция, изтъкна той.

Рано било, според Делчев, да се каже дали РБ ще застанат зад Димитър Радев или ще излъчат и свой човек за поста на Иван Искров.

Сега реформаторите, участвали в срещата с Радев, щели да споделят впечатленията си с колегите си от групата.

„Ще обсъдим ситуацията", сподели депутатът. Иначе от РБ имат високо мнение за Димитър Радев. „Той е експерт с много опит в банковата сфера, неговите идеи са добре подплатени с експертиза", оцени Димитър Делчев.

Припомняме, през есента изтича мандатът на настоящият шеф на БНБ Иван Искров. На множеството отправени искания към него да подаде оставка преди това, той отговори, че ще го направи, ако управляващите имат готов вариант за негов наследник.

В късния следобед Димитър Радев се срещна и с парламентарните групи на АБВ и ГЕРБ. Пред медиите той само сподели, че е много доволен от разговорите. Утре му предстоят срещи и с представителите на опозицията.

Сега на ход, ако има консенсус за тази номинация, е оставката на управителя на БНБ Иван Искров. Има вероятност новият управител да бъде избран до края на юни или средата на юли. Поне такова е желанието на управляващата партия.

Може обаче да се наложи промяна в закона, защото според сега действащата уредба при предсрочно прекратяване мандата на управител на БНБ, новият ще трябва да му довърши мандата. Мандатът на Искров приключва на 15 октомври. Затова от ГЕРБ предвиждат законови промени, с които новият управител встъпва направо в целия си мандат.