Примирили сме се с това, че можем да живеем в състояние, в което по административен път ни се спира достъпа до здравеопазване. С въвеждането на електронната здравна карта, независимо от сложните процедури, през които трябва да се мине, вие като носител на този документ, ще носите със себе си своите права. И когато сте здравно осигурен, ще имате правото на определен брой талони, които така или иначе сега някой ви дава. Това обясни министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в ефира на bTV.

Условно млад и здрав човек има определен лимит на прегледи, възрастен с хронични заболявания - също, обясни Москов и допълни, че личният лекар само ще определя необходимостта от ползването на направление за специалист. В момента системата разпределя талоните по административен път, не по медицински, възмути се министърът.

Той даде заявката, че системата на електронно здравеопазване ще бъде готова в края на следващата година. В момента се обявява конкурс за възлагане на обществената поръчка. Имаме амбицията в края на следващата година да имаме реална работеща версия, както и система от данни, с които вашият лекар, фармацевт, стоматолог да може да разполага благодарение на системата. Всичко това е електронно здравеопазване. Обществената поръчка ще бъде за цялата система, разясни здравният министър.

Той се противопостави на мнението, че много от неговите предшественици също са говорели така уверено, но електронно здравеопазване у нас до сега така и няма.

Когато имате налице ясното желание всичко да се случи по прозрачен и ясен път, гарантирам, като има яснота какво искате да постигнете, законовата и времева рамка, тогава ще стане, категоричен беше министърът, според когото върху него не би могъл да се упражни натиск в обратната посока, защото бил "шумен човек".

Той изрази недоумение защо до сега електронното здравеопазване не е въведено у нас до сега, при положение, че не е непосилно скъпо като инвестиция. Облекченията са едната част на нещата, но другата част е изсветляването на разходването на публичните средства. Формалните закононарушения ще бъдат изсветлени, но говорим за нещо още по-важно - ще преминем от начина на финансиране на услуга към финансиране на резултат, добави още аргументи Москов.

Сега никой не може да каже дали вложените средства в лечението на всеки един гражданин са разходвани ефективно. Електронната система дава ясни критерии и параметри дали дадени пари за лечение водят до ефект. От там нататък това е оръжие в ръцете на Здравната каса, категоричен беше още той.

По отношение на закриването на болници, Москов заяви, че оправянето на системата не е свързано със "самурайски меч", а със здравната карта, която в момента не е нищо друго освен цифри и математически измерения. Като говорим за здравна карта, тя трябва да показва спецификите на населението в даден район, възрастта му, условията на труд и т.н., смята министърът.

Петър Москов категорично отрече да има намерение да бърка в джоба на пенсионерите като ги задължи да плащат по-висока потребителска такса за посещение при лекар. По думите му, намалената потребителска такса за възрастните е тип социална политика, тя обаче не трябва да ощетява лекарите. Когато правиш социална политика, трябва да е на държавата, а не за сметка на този, който извършва услугата, категоричен беше министърът.

Потребителската такса ще остане намалена за пенсионерите, но ще търсим друг начин как реално да се заплати трудът на лекарите. Трябва да има и ясен ангажимент към критериите. Всеки личен лекар като ви е лекувал, от това лечение трябва да има резултат в края на годината - например показателите на кръвното ви налягане, кръвната захар - да се покаже, че има резултат, даде за пример Москов.

Под негово ръководство Министерството на здравеопазването ще се стреми към промяна към това хората да получават по-добро отношение, базирано на оценка на качеството на лечение, а лекарите да получават достатъчно заплащане. Това на прост език означава реформа и тя ще се проведе в следващите 2 години, смело посочи министърът.

"Не! Не може да се говори за това нещо" - беше отговора на Москов на въпроса дали съмненията за ебола в Българивя не са се появили, за да отклонят вниманието от изчезването и подправянето на тефтерите на Филип Златанов.
Важно е да се разбере до края какво е имало в тефтерчетата, кой ги е подправил, да се стигне до справедливост, категоричен беше Москов.

Той отново припомни, че след появилото се съмнение, че пациент на столична болница може да е заразен с вируса ебола, за 11 часа здравните власти у нас бяха изправени пред реална ситуация. Нашия извод е, че успяхме да задвижим системата и дори да беше реален случаят, действията на всички органи, щеше да доведе до изолиране на заразата, подчерта министърът.

Москов коментира и факта, че шумът около вероятността за ебола у нас е направил кошмарна нощта на хората с по-слаби нерви, като отново заяви, че предпочита да предприеме свръхмерки за сигурност, отколкото да допусне разпространение на вируса в страната. И отново направи извода, че можем да се справим при реална заплаха.

От думите на здравния министър стана ясно още, че подобни вирусни инфекции могат да се лекуват не само във ВМА-София. Хеморагични трески, каквито причинява еболата, могат да се лекуват, и са лекувани в много инфекциозни отделения на болници в страната.