Да празнуваш шумно рождения си ден сред старини - този красив спомен си е подарил бизнесмен от Раковски.

За частното парти на собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов в Античния театър в Пловдив в събота вечер е имало уговорка, че ще бъде проверено от институт "Старинен Пловдив". Ако се констатират нарушения, ще бъдат наложени санкции.

Пред Дарик директорът на института Амелия Гешева потвърди, че тече проверка. Гешева съобщи, че е било издадено разрешение за ползване на театъра на юридическо лице, което е за честване на юбилей и фирмена презентация.

След решение на общинския съвет на Пловдив Античният театър може да бъде нает за 2400 лева на вечер, а за ритуал за граждански брак - за 1000 лв.

Разрешението за събитието е било до 23 часа, но много пловдивчани се оплакали, че шумът от сцената е продължил до 2 часа след полунощ.

В същото време са били блокирани близките улици, съобщи "Под тепето".

В атмосферата се е леела "мощна чалга и естрада, светлинни ефекти и екзалтирани наздравици на микрофон... до поне три часа сутринта".

Повечето летни събития в Античния театър започват от 21 часа и нерядко продължават дори и след 23 часа. От "Старинен Пловдив" уточниха, че сцената е трябвало да бъде освободена от техника и съоръжения до 3 часа след полунощ.

Общинският институт "Старинен Пловдив" извършва и управлява дейности по опазване и закрила на движими и недвижими културни ценности, популяризиране на българското духовно и културно-историческо наследство, както и организиране и осъществяване на културни дейности и прояви.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че във въпросната вечер не е извършено замерване на шума.

Междувременно фейсбук групата "Не на чалгата в Античния" е събрала 460 участника.