Главният счетоводител в Центъра за интеграция към МОМН е заподозрян заради изтеклата тема за матурата по български език и литература, съобщиха от полицията.

Веднага след изпита се появи информация, че предната вечер в интернет са публикувани трите варианта.

Вече са разпитани учениците, за които се предполага, че са знаели темата и са публикували информация за това. Става дума за около 60 младежи.

Изяснява се кръгът от длъжностни лица, които са имали достъп до темата. По първоначални данни той е ограничен.

Полицията е задържала служител на Министерството на образованието и науката, който е изнесъл предварително темата на матурата по български език и литература,  
съобщи от Рим министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министърът е в състава на официалната българска делегация, която е на посещение в италианската столица по повод 24 май.

Не повече от 60 ученици са разбрали предварително темата, сочат досегашните разчети от работата на служителите на МВР. Това едва ли опорочава целия изпит и едва ли е необходимо да бъде анулирана цялата матура.

Министърът на образованието е запознат с това докъде е стигнала проверката и той ще вземе решение по-нататък. Служителят на МОМН е задържан за 24 часа.

Първоначално заподозреният е отричал да има връзка със случая, бил е употребил и алкохол, но в последствие обяснил как е изтекла информацията.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е заявил, че ще направи коментар за информацията, че служител на МОМН е задържан за предварителното изтичане на темата за държавния зрелостен изпит по български език и литература, след приключването на разследването по случая.

Това съобщиха за БТА от пресцентъра на МОМН. Игнатов заяви, че резултатите се очакват до края на тази седмица.

Припомняме, темата по която писаха 69 741 зрелостника беше Силата на словото в одата "Левски" от Иван Вазов.

Часове след изтеглянето на варианта за матурата стана ясно, че преподавател от СУ, даващ частни уроци още в навечерието на матурата е казал на своите ученици трите подготвени теми, сред които и падналата се за Вазов.
Дарик радио публикуваха разговори в скайп, доказващи изтичането на информация.

До момента все още просветното министерство не е разкрило другите две подготвени теми, които са могли да се паднат на зрелостниците.
Според изтеклата предварително информация те трябва да са - „Невъзможното завръщане в "Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и „Магията в любовта във "Ветрената мелница" от Елин Пелин.