Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение "задържане под стража" на украинския гражданин Леонид Шоклер. Срещу него е образувано досъдебно производство за контрабанда, съобщи БТА.

На 28 октомври тази година на ГКПП „Малко Търново" той е направил опит да пренесе от България в Турция 200 грама марихуана, 180 грама амфетамини, револвер и 59 броя патрони. Шоклер е бил с лек автомобил.

Прокурорът посочи, че в разследването вече са събрани безспорни доказателства за авторството на украинския гражданин на престъпленията, за които е привлечен да отговаря. Тежестта на предвиденото наказание е от 10 до 15 години лишаване от свобода.

Защитникът на Шоклер пледира да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение. Той посочи, че откритите вещи не представляват обичайните количества контрабанда на наркотични вещества, а са били предназначени за лична употреба на подзащитния му.

Това показвало, че той нямал намерение да извърши контрабанда и деянието му не представлявало висока степен на обществена опасност.

Шоклер няма постоянен адрес за пребиваване в България. Съдът прие, че мярка за неотклонение "задържане под стража" се явява подходящата към настоящия момент.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Бургас в 3-дневен срок.