Опитите на Русия да разруши монопола на САЩ добиват нови измерения, коментира германският "Ди Велт"  посещението на венецуелския президент Уго Чавес в Москва.

Само около две седмици след срещата на Г-8 в Санкт Петербург, където Путин посрещаше лидерите на водещите индустриални държави, от Кремъл приеха изключително топло един отявлен противник на САЩ - президента на Венецуела - Уго Чавес.

Припомняме, че на път за Москва Чавес посети първо президента на Беларус Александър Лукашенко, когото от Вашингтон определят като „последния диктатор на Европа".

При посещението в Минск Чавес сключи стратегически съюз с Лукашенко и обяви, че "нашите национални проекти са успешни и заради това тревожат империализма". Освен това в Беларус Чавес се поклони пред паметника на съветската армия.

След това Чавес посети Волгоград, където подписа договор с Лукойл за съвместно разработване на две венецуелски петролни полета. След това той спря в руския завод за оръжия Ижевск, където му бе представен известният създател на оръжия Михаил Калашников. При срещата Чавес се похвали, че Венецуела вече разполага със 100 000 Калашников. От "Ди Велт" коментират, че в края на юни посланикът на Венецуела в Москва се оплакал, че тези бройки са прекалено малко за страната му.

От германското издание уточняват, че при това си посещение в Москва Чавес иска да вложи над 1 млрд. долара в закупуване на различни оръжия, като при възможност ще се опита да сключи договор за построяването на два завода за Калашников на територията на Венецуела. Освен това Чавес ще се опита да договори доставката на 24 бойни самолета Su-30 и на 30 хеликоптера.

В същото време обаче от Вашингтон изразиха своята загриженост от предстоящите оръжейните сделки. Говорителят на американското външно министерство Том Кейси подчерта, че тази сделка надхвърля нуждите за отбрана на Венецуела, а освен това и не допринася за стабилността в региона.

От своя страна говорителят на руското външно министерство Михаил Камънин отговори, че в случая не става дума за нарушения, а за отношения между две суверенни държави.

От "Ди Велт" уточняват, че след посещението си в Москва Чавес ще замине за Техеран. Германското издание цитира московски вестник, който коментира, че най-вероятно целта на Чавес е да изгради "антиамерикански петролен фронт".

В същото време в САЩ си задават въпроса до кога ще са им сигурни доставките на петрол от Венецуела, продължава "Ди Велт "и добавя, че в Сената вече призовават за спешно развиване на алтернативни варианти.