105 723 лева е отделила държавата за лечение на сирийските бежанци. Това обясни здравният министър Таня Андреева по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Атака Димитър Димов за имунизацията на децата на бежанците.

Заради войната в Сирия имунизационният обхват е изключително нисък, стана ясно още от отговора на министъра. Всички деца на бежанци до 15 години ще бъдат имунизирани. Имунизациите са срещу дифтерия, тетанус, коклюш и др. Това безспорно предотвратява разпространяването на тези заболявания, обясни Таня Андреева. Затова и е разпоредено на РЗИ спешно да организират имунизациите на бежанските деца.

В 8 софийски болници са настанени най-много болни бежанци - 48. Тяхното лечение обаче струва 80 600 лева.

Най-много са хоспитализирани в многопрофилните болници - в Пирогов 18, в инфекциозната болница - 11 като 10 от тях са със стомашно-чревни разстройства, а едно лице е с хепатит А.
36 души са настанени в болниците в Хасково, а в Свиленград - 26. Общата стойност, отделена за двете болници е 16 561 лева.

В Ямбол 20 лица - 8 400 лева отделени за тяхното лечение. От всички бежанци, настанени в болници най-много са сирийците - 65.