Планът за развитие на въоръжените сили вече е внесен в Министерски съвет, обяви военният министър Николай Ненчев.
След като бъде приет, той ще бъде изпратен за гласуване и в Народното събрание, така че предвижданията на министъра на отбраната са в рамките на месец юни вече да има готов приет документ.

По време на брифинг, на който бе направена видеоконферентна връзка с контингентите ни зад граница по повод предстоящия 6 май - Ден на българската армия, Ненчев коментира и въпроса за зависимостта на България от Русия по отношение на техниката.

България може би е единствената страна в НАТО, която е на 100% зависима от Русия, подчерта военният министър. Той бе категоричен, че ще се стремим максимално да намалим тази зависимост.

На въпроса колко изтребителя МИГ-29 летят в момента, Ненчев не даде категорична цифра, а само заяви, че са няколко.
Той увери, че няма основание за безпокойство и те ще продължават да охраняват въздушното пространство.
По изчисленията, които той направи, над 80 милиона са необходими за ремонта на МИГ-овете.
24 милиона лева ще струва ремонтът на два мига, които биха могли да бъдат ремонтирани в рамките на тази година.

По отношение на стойността на програмата за развитие на отбранителните способности, Ненчев отново не се ангажира с точна сума, но потвърди, че става въпрос за около 4 милиарда лева.

Той не пожела да отговори на въпроса дали е получил призовка за разследването, което се води по сигнала за предлагания му подкуп. Припомняме, главният прокурор още в началото на миналата седмица информира, че такава призовка е изпратена.

В навечерието на Деня на храбростта военният министър Николай Ненчев проведе видеоконферентна връзка, за да поздрави контингентите ни зад граница.

По време на връзката стана ясно, че в Афганистан обстановката продължава да бъде напрегната. Българският контингент обаче изпълнява задачите си в съответствие с установените стандарти.
Спокойна е обстановката в Босна и Херцеговина, където вероятността за нарушаване на обществения ред е ниска.
Националният командир в Косово подполковник Цветковски констатира ниска степен на заплаха в страната, а в отделни райони - средна.

В Мали обстановката е нестабилна, с ежедневни атаки и засади. Военният ни медицински екип е доволни, че са се преборили с еболата и продължават напред. На 1 август предстои смяна на лидерството на мисията в Мали, като то ще премине от Испания към Германия.

Стана ясно още, че мисията в Афганистан ще продължи до края на годината, но засега не е взето решение за крайна дата. Ще се вземе решение и дали са нужни екипи за по-нататъшно участие в Мали.