Както съобщава CNET, като се позовава на сайта за поддръжка на Mozilla, браузърът Firefox консумира прекалено много процесорни ресурси.

Това особено се забелязва при даунлоуд на файлове, отваряне на много табове и при обработката и показването на уеб съдържанието.

В някои случаи това може да доведе до прегряване на ноутбуците.

Отбелязва се, че при отваряне на голямо количество табове във Firefox, консумацията на системни ресурси значително нараства и надминава аналогичните показатели при отваряне на същите страници в браузърите Safari и Internet Explorer.

Версиите на тестваните браузъри обаче не се съобщават. Допълнително, при посещение на сайтове, наситени с мултимедийно съдържание, натоварването на процесора е в границите 30-60%, а в някои случаи нараства до 80%.

При използване на браузъра Safari за същите сайтове, консумацията на процесорни ресурси е в границите 2-10%.

Според CNET, увеличаването на консумацията на системни ресурси и последващото топлоотделяне не е проблем за настолните компютри и повечето лаптопи. Нетбуците обаче имат охлаждане с по-малка производителност и при тях това може да доведе до прегряване.

За преодоляването на този проблем се препоръчва да се използват програми, позволяващи да се осъществява мониторинг на натоварването на системата, както и да се инсталира плъгинът Flashblock за Firefox, който позволява избирателно да се включва и изключва флаш по уеб страниците./PCworld.bg