"Този, който твърди, че кризата в Гърция, няма да има ефект и върху България, греши". Това предупреди вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев в ефира на bTV.

Той припомни, че в Гърция работят около 100 хиляди българи, през летния сезон те се увеличават двойно, а износът ни към Гърция е в размер на 3 млрд. лева. „Не е правилна формулата да си говорим колко сме страхотни ние и в  колко страхотно положение се намираме на фона на Гърция", заяви Дончев.

В коментар на бъдещето на Гърция вицепремиерът прогнозира, че е прекалено екзотичен сценарий връщането на драхмата. „Гръцкото правителство, с убеждението, че мощността му е увеличена с референдума, ще се опита да предложи гратисен период от 20 години и редуциране на дълга с 30%. Това обаче няма как да бъде прието", предположи Дончев.

Според него все още некатегоричният тон на Евросъюза е в заради факта, че Европа е известна с дипломатичния си и възпитан тон независимо от всички провокации. „Без заявка за промяна нов спасителен пакет за Гърция е невъзможен", убеден е вицепремиерът.

На фона на фактите и цифрите Дончев изтъкна, че няма как да не се възхитим от гордия дух на гърците. „Заслужава уважение, когато една нация се консолидира около една позиция, дори това да е грешка", коментира вицепремиерът по европейските средства и заключи: „Това обаче е грешка. Скъпа грешка".