Международен екип от около 200 учени публикува отворено писмо до ООН. Те апелират Световната организация да приеме основни насоки за защита от електромагнитната радиация, която излъчват мобилните телефони, лаптопите, таблетите и други устройства, съобщи БНТ.

Според учените постоянната електромагнитна радиация от мобилните устройства може да доведе до рак и често причинява неврологични, сърдечни и дихателни заболявания.

Мартин Бланк, бивш лектор по медицина заяви: "Съвсем грубо казано, тези устройства нанасят щети на живите клетки в телата ни и убиват все повече хора всяка година".

Микробиолози добавят към тази теза, като заявяват, че радио кулите, които отговарят за препредаването на мобилните комуникации покриват атмосферата с пелена от електромагнитна радиация. Учените твърдят, че тя влияе директно на структурата на ДНК-то и с нея може да се обясни наблюдаваният през последните години бум на случаите на заболели от рак.

Според специалистите най-добрият начин за предпазване от излишно облъчване е мобилните устройства да се изключват, когато не са в употреба. Жителите на Ню Йорк обаче не са съгласни.

В писмото си до ООН международните учените молят членуващите страни, както и представителите на Световната здравна организация да обърнат внимание на проблема с радиацията от електронните устройства.

Според групата специалисти международните институции могат да помогнат, като дадат препоръка за ограничаване на количествата електромагнитна радиация и проведат кампании за запознаване на обществеността с рисковете от излагането на такава.