Случаите на морбили в Пловдив се увеличават всяка седмица.

Въпреки това, епидемия няма, увери директорът на РИОКОЗ д-р Ваня Танчева, цитирана от радио Пловдив.

От началото на годината заболелите от морбили в Пловдивска област са 625, като 597 от тях са цигани. Повече от половината заразени са до 9-годишна възраст, а през последната седмица са регистрирани нови 58 болни.

В Пловдив са регистрирани 161 болни от морбили, предимно в кв. „Столипиново".

Усилията на здравните власти са концентрирани в ромските общности, където е най - големият брой заразени, обясни директорът на здравната инспекция в Пловдив и подчерта, че това население не е обхванато от имунизации.

Тя посочи, че има и нарушения от лични лекари, които са поставяли фиктивни имунизации. Не е работа на РИОКОЗ да открива тези медици, коментира д-р Танчева.

Според нея, проблемът е, че не се знае кои хора не са имунизирани и откриването им става в хода на работата на здравните инспектори.

Припомняме, епидемията от морбили започна предимно в областите в Източна България и то през есента на миналата година. Регистрирани бяха и няколко смъртни случая - на деца и на родилка.

Въпреки извънредната имунизация и предприетите мерки, разпространението на болестта продължава, макар и с не толкова бързи темпове.