Хиляди продекомратични протестиращи се обърнаха с гръб по време на церемония на издигане на китайското знаме в Хонконг във връзка с днешния Национален ден на Китай, отбеляза ДПА.

Заплануваната за довечера заря бе отменена от управляващите на града.

Десетки хиляди блокираха основните пътни артерии в няколко района на града, продължавайки протест, който започна през уикенда.

Протестиращите настояват за реформи преди вота за избиране на кмет на Хонконг през 2017 година, включително публични номинации на кандидатите за следващия ръководител.

В ранните часове на днешния ден те разшириха демонстрацията си до Tsim Sha Tsui, популярно туристическо място.

Активист заяви, че отмяната на празненствата показва, че правителството е под голям натиск. Той поясни, че протестиращите настояват Пекин да отмени плана за изборна реформа и настоящият лидер на Хонконг да подаде оставка.

Централното правителство обяви, че повече законодатели ще се избират през всеобщо изборно право от преди, но ще се запази правото за предварителна проверка на кандидатите за ръководител на града.

Протестиращите смятат да разширят демонстрациите в града, ако исканията им не бъдат изпълнени. Те обещаха да окупират правителствените сгради, ако кметът на града не подаде оставка.

Най-малко 70 души са ранени от петък, според полицията.

Бившата британска колония се радва на специални права след предаването на Китай през 1997 година. Тя е изградена на принципа „една държава, две системи".

Протестите възникнаха след обявените от Китай миналият месец реформи за изборите през 2017 година, които не включват премахване на рестрикциите за кандидатите за топ поста. Спечелилият изборите ще трябва официално да бъде назначен от правителството в Пекин.

Китай обяви, че е твърдо против тези незаконни действия и ще подкрепи предприетите от правителството на Хонконг мерки.