Духовният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей заявява, че заедно с иранския народ твърдо поддържа линията на компромис със Запада по въпроса за ядрената програма на страната.

"Аз съм "за" продължаване на преговорите и постигане на ясно споразумение", се казва в официално изявление на Хаменей, разпространено от иранската агенция IRNA, съобщава BBC.

Заедно с това Хаменей добавя, че той предпочита да не се стигне до споразумение изобщо, отколкото да се подпише "лошо или неизгодно такова".

Анализатори отбелязват, че разчитат в изявлението на духовния лидер на Иран ясно указание за това, че шестстранните преговори по иранската ядрена програма протичат под негово лично наблюдение и одобрение.

Изявлението на духовния лидер на Иран идва паралелно със срещата между външия министър на Иран Мохамад Джавад Зариф и държавния секретар на САЩ Джон Кери в рамките на Срещата по сигурността в Мюнхен.

През ноември 2013 година в Женева шестимата международни посредници и Иран се договориха да подготвят споразумение, което да гарантира мирния характер на ядрената програма на Техеран в обмен на пълно сваляне на санкциите.

Година по-късно обаче това споразумение все още не е подписано, а във формата на "шесторката" преговорите бяха продължени до края на юни 2015 година.

Вчера ръководителят на МААЕ Юкия Амано също в Мюнхен обяви, че преговорите с Иран са достигнали един важен етап и Техеран и задължен да внесе яснота в ключови аспекти от ядрената си програма.

"Ние се намиране в изключително важен етап, затова и ни е необходимо да продължим усилията по изясняване на останалите въпроси за разглеждане", настоя Амано.