Строителният бранш не само дава 175 000 работни места, а има потенциал за изграждане на още работни места, потенциал за икономически растеж.
Това каза председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова в началото на конференция на тема „Кохезионната политика 2014-2020 г. - предизвикателства и перспективи".

Строителният бранш според нея ще помогне на всички институции да се справят с успешното усвояване на средствата от структурния и кохезионен фонд. Пред ЕС стоят задачите растеж и заетост, изтъкна Искра Михайлова и допълни, че българският строителен бранш има принос в българската икономика.

Налагането на ясни правила на пазара и реална конкуренция в сферата на обществените поръчки са важни за строителния бранш. Това напомни председателят на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов, откривайки конференцията.

През последните 5 години браншът разчитал основно на обществените поръчки. За изминалия период Глосов констатира допуснати редица грешки, довели до спиране на финансирането по ОП „Околна среда" и ОП „Регионално развитие".

„Надеждите ни са насочени към новия програмен период", изтъка Глосов.

Над 4 600 български и чужди компании са включени в Камарата на строителите в България.

Първият панел на конференцията касае ефекта от прилагането на кохезионната политика 2007-2013 г. и новата кохезионна политика 20014-2020 г. Участие в него ще вземат вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, регионалният министър Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и транспортният министър  Ивайло Московски. Дончев ще засегне темата за добрите практики и уроците, които сме усвоили в прилагането на кохезионната политика в България за периода 2007-2013 г.